Dışarı çıkmanın çocuklar için önemi

Yapılan bir araştırmada son yıllarda miyop sayısında ciddi oranda bir artış olduğu saptanmış. Hatta uzmanlar, 2050 yılına kadar insanların kabaca yüzde 50’sinin miyop olacağını tahmin ediyor. Bu da günümüze göre %20 oranında artış anlamına geliyor.

Güney Kore, Tayvan, Singapur, Çin ve Japonya’da miyop olan kişilerin oranı yüzde 80-95 gibi oldukça yüksek oranlarda.

Bilim adamları aynı zamanda, erken yaşlarda miyop olan kişilerin, yaşlandıklarında göz problemleri yaşama konusunda daha fazla risk altında olmaları nedeniyle, ileriki hayatlarında görme engelli olacak insan sayısının da artacağını tahmin ediyor.

Bunun sebebini araştırdıklarında ise daha şaşırtıcı bir gerçek çıkıyor karşımıza; “Açık havada geçirilen zamanın azlığı”. Kapalı alanda zaman geçirme saatlerimiz arttıkça beyin uzağı algılama mekanizmasını yavaş yavaş devre dışı bırakıyor ve miyopluk ortaya çıkıyor. Yani kullanılmayan işlevi yok ediyor.

Uzmanlar bunun çözümü olarak yetişkinlerde günde en az 2 saat, çocuklarda en az 40 dakika açık hava etkinlikleri yapmaları olduğunu belirtiyorlar.

Doğada zaman geçirmenin bir çok faydası ve kazanımı da var. İlk aklıma gelenleri eklemek istersem; Fiziksel aktivite imkanı sağlaması, sosyal gelişime destek vermesi, keşfetme ve merak güdüsünü pekiştirmesi, yaratıcılığı ve problem çözme becerisini desteklemesi, dikkati ve algıyı güçlendirmesi, çocuğun kendini kontrol etme becerisini geliştirmesi, stres ve kaygıyı azaltması, çevre bilinci ve doğa saygısı kazanması ve daha nicesini bir doğa aktivitesinde elde ediyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir